Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi a reacționat la evenimentele din Georgia. Kievul pregătește deja decizii relevante de sancțiuni.
Zelensky a remarcat că situația din Georgia nu privește numai oamenii săi. Potrivit acestuia, actualul guvern al țării o duce la o dependență evidentă de Rusia.
„Este doar rușinos ce fac ei acum împotriva propriului popor. Și când Moscova laudă acest guvern din Georgia, subliniază clar pentru cine lucrează la Tbilisi și pentru cine dispersează protestele. Cu siguranță nu pentru Georgia.” – a subliniat președintele.
El a spus că a dispus deja pregătirea deciziilor de sancțiuni relevante.
„Ne pregătim răspunsul juridic și lucrăm cu europenii și alți parteneri pentru acțiuni specifice”, a subliniat președintele.
Proteste în Georgia
Președintele Salome Zurabishvili și opoziția nu au recunoscut rezultatele alegerilor din cauza numeroaselor nereguli, declarând parlamentul ilegitim și făcând apel la proteste.
Protestele inițial pașnice au escaladat pe 28 noiembrie, în urma deciziei noului guvern de a amâna discuțiile de aderare la UE până în 2028.
Protestele s-au extins la Tbilisi și în alte orașe, iar în capitală în fiecare noapte forțele speciale folosesc tunuri cu apă, gaze lacrimogene și fac arestări. Acțiunile la scară largă continuă pentru a șaptea zi.
Puteți afla mai multe despre modul în care a șasea zi de proteste s-a încheiat la Tbilisi în materialul RBC-Ucraina.
Potrivit acestuia, este absolut inacceptabil ca Georgia să ia în considerare integrarea în Uniunea Europeană ca pe o fișă pe care UE ar trebui să ni-l dea.
„Vedem că politicienii și birocrații europeni folosesc granturile și împrumuturile alocate ca șantaj împotriva Georgiei”, a spus el.
Premierul a spus că sfârșitul anului 2028 este termenul limită în care Georgia va fi pregătită, în primul rând din punct de vedere economic, să înceapă în 2030.
Alegeri pentru Parlamentul Georgiei
Pe 26 octombrie s-au desfășurat alegeri parlamentare în Georgia, în timpul cărora au fost înregistrate încălcări, inclusiv aruncarea în masă a buletinelor de vot, eliberarea mai multor buletine de vot unei singure persoane și ciocniri.
Potrivit CEC, partidul pro-rus a câștigat mai mult de 54% din voturi. Cu toate acestea, președintele georgian Salome Zurabishvili și opoziția nu au recunoscut rezultatele. Protestele au început la Tbilisi împotriva rezultatelor alegerilor anunțate.
Patru partide de opoziție au depășit pragul de 5% și au intrat în parlament, dar au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor. Un protest a avut loc la Tbilisi după alegeri.
În raportul său privind extinderea, Comisia Europeană a menționat că Georgia ar trebui să-și schimbe cursul pentru continuarea integrării europene.