În timpul reconstrucției Catedralei Notre-Dame de Paris, arheologii au descoperit descoperiri unice: mai mult de o mie de fragmente de artă.
În timpul reconstrucției pe scară largă a Catedralei Notre-Dame de Paris, care a început după incendiul devastator din 15 aprilie 2019, arheologii au făcut descoperiri senzaționale, relatează Art news.
În timpul săpăturilor de sub clădirea catedralei, cercetătorii au găsit 1.035 de fragmente de opere de artă istorice, o sută de înmormântări și elemente arhitecturale unice.
Arheologilor li s-a permis să exploreze o zonă mică de 0,4 metri adâncime sub podeaua de piatră a catedralei. Printre artefactele găsite se numără statui de calcar în mărime naturală, inclusiv o imagine a lui Isus Hristos și alte fragmente sculpturale. Cea mai valoroasă descoperire a fost un sarcofag de plumb, care, conform datelor preliminare, ar putea aparține poetului francez Joachim du Belle.
Au fost găsite și elemente ale pupitrului din secolul al XII-lea, care despărțeau anterior corul și sanctuarul de sala pentru credincioși. Această descoperire pune în lumină moștenirea arhitecturală a catedralei, permițând o mai bună înțelegere a modului în care a fost construită de meșteri medievali.
Studiul grinzilor carbonizate conservate după incendiu a făcut posibilă obținerea de noi informații despre condițiile climatice din Evul Mediu.
Se va aminti că incendiul din Catedrala Notre-Dame de Paris a avut loc pe 15 aprilie 2019, provocând distrugeri importante. Flăcările au cuprins acoperișul și turla catedralei, provocând pagube altarului vechi de secole. Astăzi, reconstrucția catedralei este aproape completă, a durat cinci ani, permițând nu numai restaurarea monumentului de arhitectură, ci și explorarea istoriei sale ascunse.
Anterior, a fost raportat că arheologii în timpul săpăturilor din Tell Umm al-Marra sirian au găsit cilindri de lut cu simboluri unice, care sunt cel mai vechi exemplu de scriere alfabetică din istoria omenirii.